Μυθολογικός συμβολισμός... - astroboro.gr

Άκου ΔΥΝΑΤΑ τον XFMgr

Instagram posts

Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2018

Μυθολογικός συμβολισμός...

Αποτέλεσμα εικόνας για ερμής και αστρολογία
Ερμής: ο του λόγου έφορος

Η ετυμολογία του ονόματος Ερμής, προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ερώ, που σημαίνει λέγω ή αρμόζω και θεωρείται από τους αρχαίους, ο του λόγου έφορος ή ότι μέγιστον εστίν έρμα των περί τον βίον, όθεν και τα από τύχης αγαθά και κέρδη, Έρμαια. Δηλαδή ο Ερμής είναι αυτός που φέρει τη γλώσσα, τον λόγο, ο οποίος είναι η μεγαλύτερη βάση της ζωής, και συνδέεται με τα αγαθά και κέρδη της, τα οποία ονομάζονται Έρμαια. 

Το ίδιο το όνομα του, όπως και κάθε ελληνική λέξη, μιλάει μόνο του για τις ιδιότητες του. Έτσι ο Ερμής σαν Θεός είναι ο αγγελιοφόρος ανάμεσα σε θνητούς και Θεούς, γιος του Δία και της Μαίας, κόρης του Άτλαντα, «φτεροπόδαρος, πολυμήχανος, προφήτης του λόγου στους θνητούς που χαίρεται με τα γυμνάσματα και τις δόλιες απάτες, φίλος των θνητών στις ανάγκες, αυτός με το φοβερό όπλο της γλώσσας, το σεβαστό στους ανθρώπους, μακάριος, ωφέλιμος, εύγλωττος, ερμηνευτής των πάντων.» όπως γράφει ο Ορφικός Ύμνος. 

Στην αστρολογία ο Ερμής συμβολίζεται με το όνομα Mercury. Mercurious είναι το όνομα του Ερμή στα Λατινικά. Ο Διόδωρος ο Σικελιώτης αναφέρει ότι πρώτος ο Ερμής διάρθρωσε την γλώσσα των ανθρώπων και ονομάτισε τα ανώνυμα μέχρι τότε πράγματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικός είναι από τη στιγμή που έχει να κάνει με τον προφορικό αλλά και γραπτό λόγο, τη νόηση, την σκέψη που μεταφράζεται σε λεκτική έκφραση, τη πνευματική μας υπόσταση, τη δημιουργία έργου και πολιτισμού, γιατί πολιτισμός υπάρχει μόνο όταν υπάρχει λόγος εκφρασμένος με τη βοήθεια του πνεύματος. 

Είναι φανερή η συσχέτιση του Ερμή με την επικοινωνία, το εμπόριο, το κέρδος, τη σκέψη, τη νοημοσύνη, το καθημερινό πάρε δώσε, τα ταξίδια, τις μετακινήσεις, τις συναλλαγές, τη λογική, αλλά και την πονηριά και την απάτη. Αστρολογικά, σαν πλανήτης, από τη μια κυβερνά το στοιχείο του Αέρα αφού είναι κυβερνήτης των Διδύμων, από την άλλη κυβερνά το στοιχείο της Γης, αφού είναι επίσης κυβερνήτης και της Παρθένου. 

Έτσι συνδυάζει την σκέψη και την ανταλλαγή ιδεών σε ένα πιο ορθολογιστικό και πρακτικό, καθημερινό πεδίο. Από αυτή την άποψη καταλαβαίνουμε τη μέγιστη σημασία του για τη ρύθμιση των καθημερινών μας υποθέσεων αλλά και τη διευθέτηση της ζωής μας μέσω των επαφών με τους άλλους ανθρώπους, θυμίζοντας μας ότι χωρίς επικοινωνία και κοινωνικότητα, χωρίς σκέψη και εκφρασμένο λόγο, δεν υπάρχει ζωή. Επειδή είναι ο πιο γρήγορος πλανήτης του πλανητικού συστήματος σε σχέση με την κίνηση του γύρω από τον Ήλιο, θεωρείται ιδιαίτερα εύστροφος. 

Αφροδίτη: δύνειν εκ του αφρού

Αφροδίτη, από το δύνειν εκ του αφρού, δηλαδή από τον αφρό της θάλασσας ανήλθε. Ο Αριστοτέλης όμως λέει ‘Αφροδίτη, ότι αφρώδης του σπέρματος η φύσις’. Από ‘τον αφρόν του σπέρματος του ανδρός’ γιατί γεννήθηκε από τα τεμαχισμένα γεννητικά όργανα του Ουρανού, όταν ο γιος του ο Κρόνος για να τον εκδικηθεί για την σκληρότητα του, τα έκοψε μ’ ένα δρεπάνι και τα πέταξε στη θάλασσα. Όταν τα τεμαχισμένα αυτά όργανα ενώθηκαν με τον αφρό της θάλασσας, γεννήθηκε η Αφροδίτη. 

Ο Ησίοδος την αποκαλεί ‘Φιλομηδέα, ότι μηδέων εξεφαάνθη’, ότι δηλαδή αγαπάει τα αιδοία, μόρια = γεννητικά όργανα = μήδεα, επειδή από αυτά εμφανίστηκε – τα αιδοία του Ουρανού - και είναι ‘έφορος της συνουσίας’. Αμήτωρ, χωρίς μητέρα δηλαδή και όπως γράφει ο Ορφικός ύμνος ‘από σένα γίνονται τα πάντα, κι εσύ υπέταξες τον κόσμο, και στα τρία μερίδια, όσα στον ουρανό υπάρχουν και στην πολύκαρπη γη και στο βυθό της θάλασσας, εσύ που τους ανθρώπους έζευξες με ανάγκες αχαλίνωτες και θέλγητρα ερωτομανή’. Επίσης Αφροδίτη = Αφροδύτη = Αφροσύνη, γιατί όποιος ερωτεύεται χάνει τα λογικά του, και είναι το αντίθετο της Φρόνησης που πρεσβεύει η Θεά Αθηνά. 

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο μεγάλη είναι η σημασία αυτού του πλανήτη, που προέρχεται από τη μεγάλη Ελληνίδα Θεά, και που έχει τις αρετές και τις ιδιότητες της και κυβερνάει δύο ζώδια. Το ζώδιο του Ταύρου, και το ζώδιο του Ζυγού. Όχι τυχαία αφού στο ‘Συμπόσιο’ του Πλάτωνα γίνεται αναφορά από τον σοφιστή Παυσανία για το ότι υπάρχουν δύο Αφροδίτες. Η Πάνδημος Αφροδίτη, που είναι κόρη του Διός και της Διώνης αυτή που είναι σαρκική κι αναφέρεται μόνο στον έρωτα ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα, και στις γήινες ηδονές και την ύλη, και κυβερνάει το ζώδιο του Ταύρου, και η Ουράνια Αφροδίτη, αυτή που κατάγεται από τον Ουρανό όπως λέει ο Ησίοδος και είναι και η αρχαιότερη Αφροδίτη, που έχει να κάνει με τον πνευματικό κόσμο και τον κόσμο των ιδεών και της ψυχής, και κυβερνάει το ζώδιο του Ζυγού. 

Στην Αστρολογία η Αφροδίτη έχει την λατινική ονομασία Venus από την ελληνική λέξη ώνος = αντίτιμον, ωνή = προσφορά τιμής, βλέπε τη λέξη honneur = τιμή. Ώνος – Fωνος – Venus.(εξ ου και η αγγλική λέξη venereal που σημαίνει αφροδίσια). Η Αφροδίτη είναι ο πλανήτης που επηρεάζει τον έρωτα με την έννοια του συναισθήματος, τις συναισθηματικές σχέσεις των ανθρώπων, την ομορφιά, την αισθητική, την τέχνη, αλλά ακόμα και το χρήμα και την οικονομική μας κατάσταση. Δείχνει τον τρόπο που λειτουργούμε μέσα στις σχέσεις μας. Συμβολίζει τη δημοφιλία, την επιθυμία να είμαστε αρμονικοί και αρεστοί στο περιβάλλον μας και στους άλλους. Είναι δισυπόστατη, από τη μια μπορεί να είναι πολύ συναισθηματική κι ορμητική κι από την άλλη να είναι ιδεαλίστρια με σκοπό την ανύψωση της ψυχής και της αρμονίας. 

Αστρολογικά δείχνει τον τρόπο που ερωτευόμαστε και αγαπάμε, πόσο δημοφιλείς ήμαστε στο περιβάλλον μας, τον τρόπο που διασκεδάζουμε, την αισθητική μας, το πως διαχειριζόμαστε το χρήμα. Ακόμα ανάλογα με τις όψεις που κάνει με τους άλλους πλανήτες δείχνει το πως κοινωνικοποιούμαστε, πως ελκύουμε το άλλο φύλο ερωτικά, πόσο γοητευτικοί είμαστε, πως φλερτάρουμε και ποια είναι η αίσθηση της προσωπικής μας αξίας, μέσα στο σύνολο, και η αυτοπεποίθηση για την εμφάνιση μας. Επίσης ποια είναι η σχέση μας και η αντίληψη μας ως προς την τέχνη και τις ιδέες, πως τα πηγαίνουμε με τις γυναίκες του περιβάλλοντος μας, αν έχουμε τάση για διασημότητα. Είναι ενδεικτική για το πόσο συνεργάσιμοι είμαστε και για το είδος των σχέσεων που δημιουργούμε. Ακόμα δείχνει το πως διαχειριζόμαστε το χρήμα και τα υλικά μας αγαθά, και αν θα διευκολυνθούμε σ’ αυτό το τομέα.

Δίας: ο γιός του Χρόνου και της Ροής

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος. Μυθολογικά ήταν ο μικρότερος γιος του Κρόνου = Χρόνου και της Ρέας = Ροής. Ο Κρόνος κατάπινε τα παιδιά του αμέσως μόλις τα γεννούσε η Ρέα, από το φόβο μήπως κάποιο απ’ αυτά πάρει τη θέση του, το αξίωμα του βασιλιά μέσα στους αθανάτους. Γιατί είχε μάθει από την μάνα του Γη και τον πατέρα του Ουρανό, πως ήταν πεπρωμένο κάποτε να νικηθεί απ’ το παιδί του, απ’ το μεγάλο Δία. Έτσι η Ρέα με τέχνασμα γέννησε τον Δία στη Κρήτη κι έδωσε στο Κρόνο να καταπιεί ένα λιθάρι, πιστεύοντας εκείνος ότι κατάπινε τον Δία. 

Ο Δίας όταν μεγάλωσε ελευθέρωσε και τα αδέρφια του απ’ την κοιλιά του Κρόνου, όπως και τα αδέλφια του ίδιου του Κρόνου που τα είχε φυλακισμένα. Έγινε λοιπόν ο πατέρας Θεών και ανθρώπων, ο μέγας νους, προστάτης της δικαιοσύνης και εξουσιαστής των νόμων, ‘αρχή των πάντων και των πάντων τέλος, όπως αναφέρει ο Ορφικός Ύμνος. Το αρχικό του όνομα ήταν Ζεύς, από τη λέξη ζωή, ζωοποιόν πνεύμα, καθώς συμβολίζει το πνεύμα των πάντων μέσα στον κόσμο, αλλά και από το ρήμα Ζεύω = Ενώνω, γιατί ένωσε το συν – παν Διά μέσου του πνεύματος και της αλήθειας. Γι’ αυτό τον ονομάζουν και Δία γιατί ‘Διά την κεφαλήν του εφάνηκαν όλα τα θεία’, κι ακόμα Ζήνα διότι χάρισε το Ζείν. 

Όπως λέει ο Αριστοτέλης: ‘Καλούμεν Ζήνα και Δία, ως αν ει λέγοιμεν δι’ ον ζούμε’. Που σημαίνει, ‘αποκαλούμε τον Ζήνα και Δία, σαν να λέμε ότι Διά μέσου εκείνου ζούμε’. Ο Δίας στην Αστρολογία έχει την λατινική ονομασία Jupiter που προέρχεται από το ελληνικό Ζεύς Πατήρ = Ju - piter Είναι ο πλανήτης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το πνεύμα και την σοφία, τη γνώση και τη διείσδυση σε φιλοσοφικές έννοιες και μονοπάτια που σκοπό έχουν να μας εξελίξουν και να μας επεκτείνουν στη Θέωση μέσα από την ανθρώπινη, άνω βλέπειν πορεία μας. Αλλά και με τους νόμους, που πρώτος αυτός έθεσε. 

Η επέκταση και η αισιοδοξία που χαρίζει ο Δίας καθώς και η αναζήτηση του μέσα σε θέματα θρησκείας αλλά και ταξιδιών κυριολεκτικών ή μεταφορικών, φαίνεται έντονα και στο ζώδια του Τοξότη, του οποίου είναι κυβερνήτης. Ο Τοξότης είναι το ζώδιο της φιλοσοφίας, της ανάπτυξης και της εξάπλωσης, της σοφίας και της πληρότητας. Ο Δίας συμβολίζει πάντα την ανάγκη μας για ένα συγκεκριμένο τρόπο ανταμοιβής, αυτόν που επιδιώκουμε εμείς. Ασκούμαστε στο ποιοι είμαστε και κερδίζουμε την πρόοδο μας, μέσω των εμπειριών της ζωής μας. 

Αυτός ο πλανήτης φέρνει τύχη και ο οίκος στον οποίο βρίσκεται σε ένα ωροσκόπιο μας δείχνει σε ποιο τομέα της ζωής μας θα ευνοηθούμε και θα έχουμε τις μεγαλύτερες ευκολίες αλλά και τις μεγαλύτερες χαρές. Μας δείχνει σε ποιο τομέα θα διευρύνουμε την αντίληψη μας. Είναι ο πλανήτης της υπερβολής και της υπεραισιοδοξίας, των απολαύσεων και της ευημερίας, γι’ αυτό και οι άνθρωποι με έντονο Δία στο ωροσκόπιο τους θα πρέπει να προσέχουν τις υπερβολές ακόμα και στα κιλά τους, γιατί ο Δίας εκεί που βρίσκεται πιάνει πολύ χώρο! Αντιπροσωπεύει την εκπαίδευση και το εκπαιδευτικό σύστημα, τους δασκάλους και τους μαθητές. Ο Δίας είναι θεραπευτής και ευεργέτης, θα μπορούσε να είναι πνευματικός ή θρησκευτικός ηγέτης, θέτει τους νόμους όχι μόνο τους ανθρώπινους αλλά και τους ηθικούς. 
Πλούτωνας: ο αϊδής

Γιος του Κρόνου και της Ρέας. Βασιλιάς του Κάτω Κόσμου. Το αρχικό του όνομα ήταν ΑΔΗΣ – ΑΙΔΗΣ από το στερητικό α + το ρήμα ιδείν. Εκεί όπου το σκοτάδι είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί κανείς να δει, α-ιδης ή να τον δουν. Αυτό που δεν φαίνεται. Πλούτων είναι το άλλο του όνομα που σημαίνει τον πλούτο – ΠΛΟΥΤΩΝ = ΠΛΟΥΤΟΣ - με τον οποίο είναι γεμάτος ο Κάτω Κόσμος, αφού σαν χθόνιος χώρος που είναι και συμβολίζει το άσαρκο πεδίο της ανθρωπότητας, εμπεριέχει τα πάντα σε επίπεδο ψυχικό αλλά και σε υλικό, καθώς ως Θεός της χθόνιας γης πλουτίζει το ανθρώπινο γένος με όλους τους ετήσιους καρπούς, άλλα κι εφόσον είναι γεμάτος με ανθρώπινες ψυχές εμπεριέχει και όλο τον πλούτο αυτών των ψυχών. 

Πλουτίζει ακόμα την ανθρώπινη ζωή με παραπάνω ενσαρκώσεις καθώς οι ψυχές αυτές θα περάσουνε σε άλλα σώματα να πλουτίσουν ακόμα περισσότερο τις ψυχές τους με πνευματικές εμπειρίες, δια μέσου του αέναου κύκλου της ζωής και του θανάτου με σκοπό τον Ψυχικό Πλούτο = Θέωση. Ο Ορφικός Ύμνος είναι διαφωτιστικός: ‘ω Πλούτων που κατέχεις τα κλειδιά όλης της γης, πλουτίζοντας το ανθρώπινο γένος μ’ ετήσιους καρπούς, εσύ που εξουσιάζεις τους ανθρώπους χάρη στο θάνατο, ω πολυδέκτη.’ 

Στην Αστρολογία ο Πλούτων έχει το λατινικό όνομα Pluto που προέρχεται από το ελληνικό Πλούτος. Ο σκοτεινός αυτός πλανήτης συμβολίζει το βαθύτερο και πιο αθέατο κομμάτι μας, αυτό που δεν φαίνεται κι έχει να κάνει με το πιο κρυμμένο κύτταρο μας, το DNA μας, αυτό που έχει αποφασίσει πριν από μας το έργο που θα παίξουμε στην κάθε ενσάρκωση μας και ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να μεταμορφωθούμε και να μετασχηματιστούμε στην Ουσία του Πυρήνα μας. 

Είναι ο πλανήτης που ο θάνατος βρίσκεται κάτω από την κυριαρχία του με την έννοια ότι θα δώσει το έναυσμα για μια καινούργια αρχή. Η ζωή μας είναι γεμάτη από μικρούς θανάτους, που σκοπό έχουν να δώσουν την ευκαιρία για κάτι καινούργιο, να μεταμορφώσουν και να μετασχηματίσουν τη ψυχή μας και τις καταστάσεις που ζούμε με σκοπό την εξυγίανση. Ο Θάνατος είναι η στιγμή της μεταμόρφωσης σε κάτι άλλο. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη Χάρος προέρχεται από τη λέξη Χαρά. Έτσι μετά από τον πόνο που φέρνουν οι Πλουτώνιες καταστάσεις μέσω της καταστροφής του, επέρχεται η χαρά της γένεσης του καινούργιου και καθαρού. 

Ο Πλούτωνας καταγράφει με ακρίβεια το τι γίνεται στο DNA της κάθε ύπαρξης, γι’ αυτό και όταν κάνει την εμφάνιση του σε διέλευση, η εμπειρία που αφήνει είναι η πιο σκληρή και μεταμορφωτική απ’ όλες, γιατί νιώθουμε ότι είναι σα να μας ξεριζώνουν ένα κομμάτι από τα ίδια μας τα σπλάχνα. Ο πλούτος που αφήνει έρχεται μετά από την εμπειρία του απόλυτου πόνου που φέρνει μετασχηματισμό και ανανέωση. Μετά από διελεύσεις και όψεις του Πλούτωνα με το γενέθλιο χάρτη μας δεν είμαστε τα ίδια πρόσωπα που ήμασταν πριν. Μετά από την εμπειρία του θανάτου, ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τη ζωή είναι διαφορετικός. 

Ο Πλούτων δείχνει ακόμα τη δύναμη που έχουμε να επιβιώνουμε στη ζωή, μέσω της σεξουαλικής ορμής που έρχεται από το θυελλώδες και παθιασμένο αίσθημα του Έρωτα, ως αντίδοτο στο θάνατο, αλλά και ως συνώνυμου αυτού. Όλοι ξέρουμε ότι ένας έρωτας χωρίς ανταπόκριση μπορεί να μας οδηγήσει σε οδυνηρές καταστάσεις που ο ίδιος ο πόνος που προκαλείται απ’ αυτόν, να επιζητεί το θάνατο, συμβολικό ή μη. Πλουτώνια είναι και η απόλυτη επαφή με τον Άλλον, διαμέσου της ερωτικής επαφής, γι’ αυτό είναι και γνωστή η φράση ότι ‘ο οργασμός είναι ένας μικρός θάνατος’. Ο οργασμός ανήκει απόλυτα στη δικαιοδοσία του Πλούτωνα, γιατί εκεί απαρνιόμαστε το συνειδητό μας κομμάτι, καθώς ενωνόμαστε με τον Άλλον, και μετασχηματιζόμαστε σε κάτι άλλο απ’ αυτό που είμαστε εν συνείδηση, αλλά και μεταφερόμαστε σε έναν άλλο κόσμο εκείνη τη στιγμή, που σκοπό έχει να μας αποθεώσει. Η Πλουτώνια μεταμορφωτική μέσω του Έρωτα εμπειρία που σκοπό έχει τη Θέωση. 

Πλούτωνας = Έρωτας – Θάνατος – Ζωή – Μεταμόρφωση – Θέωση. Δεν είναι τυχαίος ο μύθος του έρωτα του Πλούτωνα για την Περσεφόνη. Θα τολμούσα να πω ότι η ενέργεια που εκλύει, τον καθιστά τον πιο ερωτικό πλανήτη, γιατί καθώς κυβερνά τα αθέατα έγκατα της γης, είναι κι ο κυβερνήτης των πιο έντονων συναισθημάτων που πηγάζουν από τα έγκατα του είναι μας. Ο Πλούτων κυβερνά το ζώδιο του Σκορπιού, που σχετίζεται με τον έλεγχο, την αισθησιακή επιθυμία και την μεταμόρφωση του εαυτού μας μέσα από την εγκατάλειψη του εγώ κατά τη σεξουαλική ένωση. Ποσειδώνας: ο κοσμοσείστης

Γιος του Κρόνου και της Ρέας, αδερφός του Δία και του Πλούτωνα, που μετά την εκθρόνιση του Κρόνου, του δόθηκε η εξουσία της θάλασσας και όλων των υγρών στοιχείων που είναι στην επιφάνεια ή στα έγκατα της Γης. Άλλοτε δημιουργεί κι άλλοτε καταστρέφει. Το όνομα Ποσειδών προέρχεται από το ρήμα σείω που σημαίνει κινώ (εξ ου και ο σεισμός), και τη λέξη πέδον που σημαίνει γη. Είναι αυτός που κινεί την γη, γι’ αυτό και ο Ορφικός Ύμνος τον αποκαλεί ‘γαιοκράτη και κοσμοσείστη είθε να σώζεις τα στηρίγματα της γης’, αφού θεωρούσαν ότι τα έγκατα της γης έχουν σχέση με τη θάλασσα και τους ωκεανούς. 

Άλλη ερμηνεία για το όνομα Ποσειδών, είναι ότι σημαίνει τη θάλασσα και προέρχεται από τους πόδας δεσμείν δηλαδή από τα δεμένα πόδια, αφού κανένας άνθρωπος δεν μπορεί να περπατήσει όταν βρίσκεται μέσα σε αυτή και νιώθει σα να’ ναι τα πόδια του δεμένα. Αυτή η ερμηνεία έχει μεγάλη σχέση με το ότι στην αστρολογία οι Ιχθύς, το ζώδιο που κυβερνά ο Ποσειδών, αντιπροσωπεύουν πάνω στο ανθρώπινο σώμα το σημείο των ποδιών μας. Επίσης η λέξη ιχθύς προέρχεται από το ρήμα ιθύω (το χ είναι πλεονασμός) που σημαίνει ορμώ. Ιχθύς = αυτός που βρίσκεται πάντα σε ορμή, αυτός που διαρκώς κινείται. 

Κι αν σκεφτούμε ότι πράγματι τα ψάρια μέσα στη θάλασσα βρίσκονται μονίμως σε μια κινητικότητα, ρέουν και πλέουν χωρίς σταματημό, και με μεγάλη ορμή, αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε απόλυτα και το συσχετισμό τους με τον Ποσειδώνα που σείει, κινεί τη γη και τα έγκατα της με την ίδια αέναη κινητικότητα. Το ίδιο το ζώδιο των Ιχθύων έχει να κάνει με μια μόνιμη ρευστότητα γι’ αυτό και το σύμβολο τους είναι δύο ψάρια που κινούνται προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Ποσειδώνας είναι χθόνιος Θεός, παιδιά του είναι χθόνιες θεότητες, σκληροί άντρες αλλά και τέρατα. Χθόνιος από τη Χθώνα που σημαίνει τα έγκατα γαίας και υδάτων. Ιχθύς- Χθόνιος- Χθών. 

Στην Αστρολογία ο Ποσειδών ονομάζεται με το λατινικό όνομα Neptune. Το οποίο προέρχεται από το ελληνικό ρήμα Νίπτω = Πλένω. Προέρχεται επίσης από το επίθετο του Ποσειδώνα, Πότνιος = Σεβάσμιος. Αυτή είναι και η διπολικότητα του Ποσειδώνα, ο οποίος είναι ένας πολύ μυστήριος πλανήτης, συμβολίζει τη φαντασία και οτιδήποτε είναι κρυμμένο αφού εξουσιάζει τον απόκρυφο κόσμο των υδάτων. Εκπροσωπεί το ασυνείδητο και τα συναισθήματα, τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το υγρό στοιχείο. Το συναίσθημα, η ικανότητα να συναισθανόμαστε τους άλλους και να τους συμπονούμε, η ανάγκη μας να ενωθούμε με το Θεϊκό στοιχείο και να ανακουφίσουμε τον εαυτό μας και τους άλλους μέσω μιας ρευστής, άυλης, συμπαντικής αγάπης κι αποδοχής, προέρχονται από την επίδραση του Ποσειδώνα στο ωροσκόπιο μας. 

Ο Ποσειδώνας είναι η υπέρβαση μας σε ένα κόσμο στον οποίο είμαστε παγιδευμένοι σε ένα σώμα, ενώ η υπόσταση μας, η ψυχή μας, προέρχονται από πεδία που έχουν να κάνουν με το όνειρο κι αυτό που δεν μπορεί να φανεί με γυμνό μάτι, και μπορεί να το νιώσει μόνο αυτός που είναι ανοιχτός και δεκτικός και βλέπει με τα μάτια μιας άλλης διάστασης που δεν μπορεί να την εκφράσει στο γήινο πεδίο. Γι’ αυτό διαλέγει το χώρο της Τέχνης, ή της Μεταφυσικής, γιατί μέσω αυτών μπορεί να εκφράσει με συμβολισμούς κι όχι με λέξεις αυτό που έχει συλλάβει ο ανώτερος του εαυτός, κι έτσι μπορεί να βρεθεί σε ένα κόσμο που οι ιδέες, η κατάνυξη και η εσωτερική αλήθεια δίνουν ένα νόημα πολύ πιο πραγματικό από τα συμβατικά, τεχνοκρατικά, φθαρτά γεγονότα. 
Ουρανός: ο νους βλέπει

Ο Ουρανός που το όνομα του προέρχεται από το ορώ, που σημαίνει βλέπω, ο πάσιν ορώμενος, αυτός που τον βλέπουν όλοι και που τους βλέπει όλους. Σημαίνει όρασις άνω, όταν σηκώνουμε τα μάτια μας να δούμε προς τα πάνω. Τίποτα δεν μπορούμε να κρύψουμε, ούτε να μας κρύψουν, όταν ο Ουρανός είναι στο προσκήνιο. ΟΥΡΑΝΟΣ = Ο νους βλέπει. 

Το πρωταρχικό στοιχείο του Ουρανού είναι η υψηλή νόησις, ο χαρισματικός νους που τα πάντα ορά, τα πάντα βλέπει. Από το όνομα του που είναι συνδεδεμένο με την όραση του νου προς τα πάνω, καταλαβαίνουμε αμέσως πως ο πλανήτης αυτός μας προσφέρει τη δυνατότητα να δούμε πραγματικά και καθαρά αυτό που πρέπει να δούμε και μάλιστα να σηκώσουμε και τα μάτια μας προς τα πάνω, που σημαίνει πως αυτό που θα δούμε, αυτό που θα μας αποκαλυφθεί είναι τόσο σημαντικό που θα είναι σαν αποκάλυψη για μας που έρχεται από εκεί που πάντα έρχονται οι Θεοί, από τα υψηλότερα στρώματα του αιθέρα. 

Στην Αστρολογία ο Ουρανός έχει το λατινικό όνομα Uranus που προέρχεται άμεσα από την ελληνική λέξη Ουρανός. Η στιγμή που βιώνουμε τον Ουρανό στη ζωή μας είναι μια στιγμή που νιώθουμε ότι ‘βλέπουμε’ πραγματικά, κι αν ακόμα αυτό που είδαμε δεν μας άρεσε, μακροπρόθεσμα καταλαβαίνουμε ότι είναι κάτι λυτρωτικό για τη ζωή μας και τη συνειδητότητα μας, κάτι που μας έκανε να ξυπνήσουμε από τον λήθαργο στον οποίο είχαμε πέσει για να προχωρήσουμε σε νέο κεφάλαιο στη ζωή μας. Ένα απρόσμενο γεγονός, ένας ξαφνικός κεραυνοβόλος έρωτας, ένα ατύχημα, η αποκάλυψη μιας κρυφής κατάστασης πίσω από την πλάτη μας, ένας χωρισμός, είναι μόνο λίγα από τα γεγονότα που μπορεί να φέρει ο Ουρανός. 

Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι η επανάσταση που γίνεται με βίαιο τρόπο για να έρθει το καινούργιο στη ζωή μας με σκοπό την ανανέωση. Όταν εμφανίζεται ο Ουρανός, είναι η ώρα της Κρίσης, η ώρα που τώρα μπορούμε να δούμε καθαρά, ενώ πριν ήμασταν τυφλοί. Η Αλήθεια είναι σκληρή, έτσι κι ο Ουρανός είναι σκληρός πλανήτης. Όσοι μπορούν να αντέξουν την ακαριαία σαν τον ηλεκτρισμό αποκάλυψη του, θα κάνουν ένα βήμα ακόμα προς τον αληθινό δρόμο της κατανόησης του εαυτού τους και κατ’ επέκταση του κόσμου. Είναι η προσωποποίηση της ιδιοφυίας, της αμφισβήτησης και της δημιουργίας μέσω ακραίων μεθόδων. 

Ο Ησίοδος λέει ότι ο κόσμος δημιουργήθηκε από το Χάος τη Γη και τον Έρωτα. Η Γη γέννησε πρώτα τον Ουρανό για να τη σκεπάζει από παντού, κι έπειτα πλάγιασε μαζί του και γέννησε τους Τιτάνες μεταξύ τον οποίων ο τελευταίος ήταν ο Κρόνος, κι έτσι δημιουργήθηκε το γένος της Γης και των αθανάτων. Ο Ουρανός πάντα συμβολίζει την αρχή, η οποία γίνεται επαναστατικά, αφού κοπούν οι γέφυρες με το παρελθόν με ένα πολύ θεαματικό, απόλυτο κι απρόβλεπτο τρόπο. Θέλει να σαρώσει εντελώς το παλιό και δε θα σκεφτεί το τίμημα, παρά μόνο την εξέλιξη. 

Σαν κυβερνήτης του Υδροχόου, είναι απόλυτα ταυτισμένος με την εμπνευσμένη σκέψη, την υψηλή ευφυΐα, την ανώτερη γνώση και τις αναλαμπές της διαίσθησης. Η ανεξαρτησία, η σοφία, η αμφισβήτηση και η διαρκής αναζήτηση της γνώσης που θα μας οδηγήσει στο εκτυφλωτικό φως της αλήθειας, είναι τα ζητούμενα του Ουρανού. Κρόνος: ο κορός νους

Το όνομα Κρόνος προέρχεται από το αρχαίο κορός νους που σημαίνει καθαρός νους. Έρχεται κι από τη λέξη χρόνος, γιατί ήταν παιδί του Ουρανού και της Γης, και ο χρόνος φτιάχτηκε από τη γη κι απ’ τα άστρα του ουρανού, και τον μετρούσαν οι άνθρωποι από τότε με τα ημερονύκτια και τους μήνες. Ο Ορφικός ύμνος δείχνει τον συσχετισμό του με τον χρόνο αποκαλώντας τον ‘Κρόνε γεννήτορα των αιώνων’. Ο Χρύσιππος αναφέρει ότι ονομάστηκε Κρόνος, γιατί συμβολίζει την έκκριση όλων των κάθυγρων όντων και είναι η μίξη του αρσενικού με το θηλυκό. Κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι ονομάστηκε Κρόνος επειδή ήταν ο πρώτος που επέβαλε σε Κρίση τους θεούς. 

Και πράγματι επέβαλε κρίση στους θεούς όταν επαναστάτησε απέναντι στον πατέρα του Ουρανό και μην αντέχοντας τη σκληρότητα του, του ακρωτηρίασε τα γεννητικά όργανα σαν μια πράξη εξέγερσης και τιμωρίας πάνω στους χαοτικούς νόμους που είχε επιβάλει και ο Κρόνος θέλησε να τους σταματήσει μια για πάντα, αφού ο πατέρας του δε θα μπορούσε πλέον να τεκνοποιήσει. Έτσι το δρεπάνι έγινε μια για πάντα το σύμβολο του. Κ - ΟΥΡΑΝΟΣ = Κ – ( ΟΥ )-Ρ- ( Α )- ΝΟΣ = Κ – ( Ο Υ ) – Ρ – Ο – Ν Ο Σ . Το Α μετατράπηκε σε Ο. Το Κ σαν αρχικό μπροστά στον Ουρανό, δείχνει το απότομο κόψιμο του. Κ= κόπτω, σταματώ. Κρόνος = Αυτός που έκοψε τον Ουρανό. 

Στην παγκόσμια Αστρολογία ο Κρόνος έχει την Λατινική ονομασία Saturn που προέρχεται από την ελληνική λέξη Κορεσθείς = Satur στα λατινικά (ο Κρόνος κορέσθηκε αφού έφαγε τα παιδιά του). Επίσης στους Δειπνοσοφιστές εμφανίζεται η ελληνική εορτή των Σατουρναλίων. Επέβαλε λοιπόν την τάξη ο Κρόνος όπως θεωρούσε, αφού προηγουμένως ξεπάστρεψε και όσους Τιτάνες του έφερναν εμπόδιο στην εξουσία του, και παντρεύτηκε την αδερφή του τη Ρέα. Η προφητεία όμως της μάνας του Γαίας και η κατάρα του πατέρα του Ουρανού, ότι θα του πάρει την εξουσία κάποιο αρσενικό παιδί του, τον έκαναν να καταπίνει κάθε αρσενικό παιδί του μόλις γεννιόταν. Όταν γεννήθηκε ο Δίας, η Ρέα με τέχνασμα του έδωσε να καταπιεί ένα λιθάρι κι έτσι ο Δίας σώθηκε, έσωσε τα αδέλφια του και έγινε ο πατέρας όλων. 

Ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης του Αιγόκερω που στόχος του πάντα είναι να αναρριχηθεί στις ανώτατες κορυφές της κοινωνίας πράγμα που το κάνει με κόπο και προσήλωση ως αποτέλεσμα των κανόνων που επιβάλλονται. Ο Αιγόκερως όμως είναι και το ζώδιο του μύστη καθώς ο Κρόνος είναι αυτός που τελικά οδηγεί στην εσωτερική θέαση και διαποτίζει την ύλη από θεϊκό φως. Είναι πολύ απλοϊκό να πούμε ότι ο Κρόνος είναι ο κακός πλανήτης που μας φέρνει μόνο δυστυχία και σκληρότητα. Θα λέγαμε ότι αυτό που κάνει κυρίως είναι να μας μάθει ότι τίποτα δεν γίνεται χωρίς πειθαρχεία, νόμους, δυσκολία, χρόνο και κόπο. Ότι για να μπορούμε να έχουμε εξουσία – την εξουσία του εαυτού μας κυρίως - θα πρέπει να μάθουμε ότι το καθετί υπόκειται σε νόμους και συγκεκριμένες λειτουργίες. 

Ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, κι ότι ο ήλιος αιώνες των αιώνων τώρα ανατέλλει και δύει από το ίδιο σημείο, τα πάντα είναι δομημένα με μια υπέρτατη σοφία στο σύμπαν, και με την ίδια δομημένη σοφία οφείλουμε να ακολουθούμε κι εμείς οι άνθρωποι συγκεκριμένους νόμους και κανόνες, νόμους όχι μόνο ανθρώπινους αλλά κι αρχέτυπους, για να είμαστε στο δρόμο που θα μας δώσει αρμονία κι ευτυχία. Αυτή η γνώση του ότι ο χρόνος μας είναι περιορισμένος κι ότι δεν θα είναι για πάντα, ότι ο χρόνος έχει εξουσία και κυριαρχεί, είναι η γνώση του Κρόνου. Ο έλεγχος επίσης είναι απαραίτητος, χωρίς έλεγχο τα πάντα γύρω μας μετατρέπονται σε χάος. 

Ο Κρόνος δείχνει ότι πριν απ’ όλα και πάνω απ’ όλα, τα πάντα είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους και το πως εναρμονίζονται οι αντιθέσεις μαζί τους. Το να ελέγχουμε τον εαυτό μας, όχι με την έννοια της καταπίεσης αλλά με την έννοια του να ανακαλύψουμε το ποιοι είμαστε πραγματικά, ποια είναι τα όρια μας και τα όρια των άλλων, είναι η σημαντική διδασκαλία του Κρόνου που μας οδηγεί στον πραγματικό Νόμο της ανθρώπινης ολοκλήρωσης μαςΆρης: Ήρα και αήρ

Ο πλανήτης Άρης, προέρχεται από τον Θεό του πολέμου Άρη, γιό του Δία και της Ήρας. Το όνομα του είναι ο αναγραμματισμός του ονόματος της μητέρας του: Η Ρ Α – Α Ρ Η Σ – Α Η Ρ. Με την ορμή του αέρα ο Άρης διαχέει την πυρακτωμένη ενέργεια του και γεμίζει αίμα ζεστό τα κύτταρα μας. Δεν είναι τυχαίο που ονομάστηκε ‘ο κόκκινος πλανήτης’ Ετυμολογικά το όνομα Άρης προέρχεται από την ελληνική λέξη αράν, που σημαίνει την γενομένην βλάβην εκ του πολέμου, ή και από τη λέξη χαρά - χάρης - άρης, αλλά και από το άορ που σημαίνει ξίφος, ο ξιφηφόρος Θεός. Επίσης κι από το ρήμα αίρω που σημαίνει σηκώνω, και πράγματι σηκώνει την αρχή της αρσενικής ενέργειας, την αρχή της δημιουργίας μέσα από το σύμβολο του σπερματοζωαρίου που γονιμοποιεί το θηλυκό στοιχείο και ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινάει. Αρ - ης = Αρ - χη = Θ - Αρ - ρος, η αρχή της Ατομικής Έκφρασης. 

Υποδηλώνει τη χαρά της έξαψης, και της δράσης του πολέμου που είναι η αρχή της ζωής. Χωρίς πόλεμο δεν υπάρχει ζωή, γι’ αυτό και η λέξη βίος- ζωή είναι συνώνυμη με τη λέξη βία – πόλεμος. Δεν είναι τυχαίο που το σύμβολο του είναι το παγκόσμιο σύμβολο του αρσενικού στοιχείου, το σπερματοζωάριο, εκπροσωπώντας την δύναμη της θέλησης, την επιθυμία για ύπαρξη, την ανάγκη του για νίκη κι επιβολή πάνω στις οποιεσδήποτε αντιξοότητες. Στην Αστρολογία ο Άρης έχει το λατινικό όνομα Mars από το ελληνικό Άρης. Άρης – Αρς – Μars. 

Ο Άρης αντιπροσωπεύει το θάρρος, την επιθετικότητα και τη βία. Είναι η δράση σε όλο της το μεγαλείο, και ο Οίκος στον οποίο βρίσκεται στο προσωπικό μας ωροσκόπιο υποδηλώνει τον τομέα εκείνο που θα καταναλώσουμε και θα διοχετεύσουμε όλη μας την ενέργεια, ενώ το ζώδιο στο οποίο βρίσκεται θα μας δείξει το πως θα χρωματίσουμε την ενέργεια αυτή. Είναι ο κυβερνήτης του Κριού, του ζωδίου που υποδηλώνει ‘εγώ πρώτος’ και αποτελεί το κατ’ εξοχήν ζώδιο της ανδρείας και της υπεροχής, το ζώδιο του πολεμιστή. 

Υπήρξε όμως και ο παραδοσιακός πλανήτης του Σκορπιού, του ζωδίου της σεξουαλικής δύναμης, της καταστροφής και του μετασχηματισμού. Είναι ο πλανήτης που θα προβάλλει την πρωτόγονη ενστικτώδη ενέργεια για δράση κι επιβολή, η σωματική θέληση ύπαρξης που συνδέεται με το μυικό σύστημα αλλά και την ψυχική δύναμη και γενναιότητα. Η αρχέγονη ζωτική ενέργεια που θα μας οδηγήσει στην προσπάθεια και την διεκδίκηση των όσων θέλουμε να επιτύχουμε. Το θάρρος και το θράσος για να κάνουμε αυτό που εμείς θέλουμε. 

Συμβολίζει ακόμα τις σεξουαλικές ορμές και θέματα που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα μας και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε στο σεξ. Δείχνει το μέγεθος της λίμπιντο, δηλαδή της σεξουαλικής επιθυμίας ως επιθυμία για ζωή. Οι όψεις του με άλλους πλανήτες δείχνουν τα ταμπού ή τα ψυχοσωματικά που μπορεί κάποιος να παρουσιάζει σε αυτόν το τομέα. 

Εκτός από τα παραπάνω, στα ωροσκόπια γυναικών δείχνει επίσης το είδος του άντρα που τις έλκει κι έλκουν κι εκείνες, καθώς και τις σχέσεις τους με τους άντρες της ζωής τους. Σε αντρικό ωροσκόπιο υποδηλώνει το πως ένας άντρας αντιμετωπίζει τους άλλους άντρες, το πόσο ανταγωνιστικός και αρρενωπός είναι και πως διαχειρίζεται τα θέματα που θέλει να διεκδικήσει. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες